De Koningslinde

Monument 75-jaar Vereniging Oranje Nationaal

In 2017 was het thema tijdens het dorpsfeest ‘Karnaval yn Berltsum'. Toen is er een delegatie van Oranje Nationaal naar Berlicum (Noord-Brabant) geweest om te ervaren hoe carnaval daar wordt gevierd.

Het is daar het gebruik dat door de oudste bewoner van het dorp de omtrek van een boomstam wordt opgemeten. De achterliggende gedachte is dat er op dat moment wordt stil gestaan bij het groeien van deze boom, het opgroeien van kleine kinderen etc.

Dit vonden wij ook voor ons dorp een mooie traditie en hebben dat nu overgenomen bij de Koningslinde in ons dorp. Jaarlijks wordt op deze plek tijdens de rondgang op Koningsdag stilgestaan om het Wilhelmus te spelen voor de oudste in bewoners in het dorp, wonende in Berlingastate. Eén van de tradities tijdens dit samenzijn is het opmeten van de omtrek van de Koningslinde door de oudste bewoner van Berlingastate.

Waarom dit Monument?

We willen deze traditie ook zichtbaar maken naast de jaarlijkse activiteit op Koningsdag. In het kader van 75 jaar Oranje Nationaal is het idee ontstaan om deze boom en de plek daaromheen meer uitstraling geven en te laten zien aan dorpsgenoten en andere geïnteresseerden wat deze plek voor het dorp betekent.

Waarom op deze plek?

De Koningslinde staat op het plein behorende bij Berlingastate. Daarbij is de plek voor het monument het centrumpunt van het dorp. Door deze plek meer te benadrukken met het monument, kan het een functie vervullen voor het dorp. Het wordt voor iedereen een plek van herkenning en herinnering. Een plek waar mensen, jongeren en ouderen elkaar ontmoeten en elkaar verhalen vertellen. En hiermee hopen wij een bijdrage te leveren aan de sociale verbinding in het dorp.

Impressie en detaillering van het monument

In de ring van het staal om de boom heen zal elk jaar een bordje worden toegevoegd, waarin de naam van degene die de boom heeft opgemeten (de oudste bewoner van het dorp), de datum en de omtrek wordt gegrafeerd. Ook zal op het monument tekst met uitleg over het monument komen, waarom het monument geplaatst is en het idee achter de jaarlijkse traditie.

Jaar Door Leeftijd Omtrek
2017 Mevr. de Haan-Schiphof 94 jaar 25 cm
2018 Mevr. de Haan-Schiphof 95 jaar 27 cm
2019 Mevr. de Haan-Schiphof 96 jaar 27,5 cm

Mede mogelijk gemaakt door:
Wonen Noodwest Friesland& Gemeente Waadhoeke

 
Planten koningslinde

Planten

Bekijk hier de foto's van hoe de Koningslinde in 2013 werd geplant. Klik op de afbeelding om naar het album te gaan.