KONINGSFEEST

Het koningsfeest wordt georganiseerd door Oranje Nationaal, in nauwe samenwerking met Kaatsvereniging Berlikum. De afgelopen jaren is het feest behoorlijk uitgebreid. Was het in het verleden beperkt tot 'slechts' de Koninginnedag/Koningsdag, inmiddels is het uitgegroeid tot een 2-daags evenement. Startend op de namiddag van de dag voor Koningsdag, met 's avonds Koningsnacht en daaropvolgend Koningsdag.

Koningsfeest in Berltsum...

Terugkerende programma-onderdelen zijn:


Splash

MUDRUN BERLTSUM

Sinds 2015 wordt op de dag voor Koningsdag (26 april) de Mudrun georganiseerd. Deelnemers aan de loop kunnen kiezen uit 2 routes (6 of 12 kilometer). Op deze routes zijn diverse uitdagende obstakels aangebracht en komen de mudrunners veel modder tegen... Dit evenement heeft ook een eigen website

Muziek – Dansen

KONINGSNACHT

Na faloop van de Mudrun, gaat in de feesttent op het kaatsveld de Koningsnacht van start. Koningsdag wordt ingeluid met live muziek en een hoop gezelligheid! En voor wie nog energie over heeft: de voetjes van de vloer!

Feesthoedje

OPTOCHT

Op Koningsdag zelf (27 april) kent de volgende start: 's Ochtends verzamelen zich op een centrale plek in het dorp vele kinderen met versierde fietsen, skeltes of andere vervoermiddelen. Ook het korps maakt zijn opwachting en zo vormt zich een bonte stoet met veel oranje, rood, wit & blauw richting het kaatsveld.

Eco (2)

KONINGSLINDE

Tijdens de optocht wordt ieder jaar stilgehouden bij Berlinga State. Hier is in 2013 de Koningslinde geplant. Ieder jaar wordt deze boom door de oudste inwoner, samen met de voorzitter van Oranje Nationaal, gemeten. Meer info over de Koningslinde, klik hier.

Koningsdag – Kroon

VRIJMARKT

Na de koffie met natuurlijk een stukje Oranjekoek, start de vrijmarkt op het kaatsveld. Menig meubelstuk, puzzel of speelgoed wisselt hier van eigenaar... Maar naast de verkoop van allerlei spulletjes, is er voor jong en oud ook een aantal leuke activiteiten op het veld.

Activiteiten – Winnaarspodium

PEARKE-KEATSEN

Na de Optocht begint het "pearke-keatsen" op het kaatsveld. Diverse parturen strijden in verschillende categorieën om de kransen. Tussen de wedstrijden door is er voldoende gelegenheid om gezellig een hapje en een drankje te nuttigen.

Programma 26 april 2022

Deelnemers melden zich aan. Tevens start de verkoop van consumpties.
Tijdens en na afloop verzorgt W&M Drive-in Show de muziek op het terrein.
Gezellig napraten over de Mudrun in de feesttent onder het genot van een hapje en drankje. En natuurlijk het vieren van Koningsnacht!

Programma 27 april 2022

Alle versierde fietsen, skelters, bolderkarren, etc. verzamelen zich op het Skil en voegen zich achter het korps.
De vrolijke optocht trekt door het dorp. Start op it Skil, einde op het kaatsveld. Wanneer de optocht aankomt bij Berlingastate, wordt het volkslied gespeeld en wordt de Koningslinde opgemeten door de oudste bewoner van Berlingastate en de voorzitter van Oranje Nationaal. Dit jaar zal bij Berlingastate ook het monument worden geopend.
Na de optocht is het tijd voor koffie met een heerlijk stukje oranjekoek (zolang de voorraad strekt)
Traditioneel op Koningsdag: op de aangewezen plek mag iedereen een verkoopstalletje inrichten. It Piipskoft is aanwezig om kinderen te schminken.
Parturen bestaande uit 2 in plaats van 3 kaatsers strijden in verschillende categorieën om de kransen!
In samenwerking met it Piipskoft worden er op het kaatsveld diverse activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Dit jaar is de Sweeper weer terug en kan er Graffiti worden gespoten.
Tot 16:00 uur rijdt de Tôger door het dorp.
Heerlijke saté, hamburgers, etc. gaan op de barbecue.
Wie houdt het langste stand en gaat er met de prijs vandoor?
11 april 2022

Koningsfeest 2022

11 april 2022

Koningsfeest 2021

11 april 2022

Koningsfeest 2020

17 april 2020

Koningsfeest 2019

17 april 2020

Koningsfeest 2018

17 april 2020

Koningsfeest 2017

10 maart 2020

Koningsfeest 2016

17 april 2020

Koningsfeest 2015

31 maart 2022

Koningsfeest 2014